logo
uil

Activiteiten

Wij hopen natuurlijk dat de langsfietsende toerist net zo zal genieten van onze watermolen als wij zelf doen.

Maar wat kunt u er nog meer (komen) doen? De watermolen heeft bestemmingsplanmatig (juridisch) gezien twee (hoofd)functies: Educatie en Expositie. Dit betekent bijvoorbeeld:

  • dat u met uw clubje bij ons kunt komen om tijdens een gezellige middag alles te leren over watermolens
  • dat u in de watermolen een ruimte (inclusief koffie en wifi) kunt huren om cursus te geven
  • dat u ons met een bezoekje vereert om onze boeiende expositie te bekijken
  • dat u met de vriendjes van uw zoontje op zijn feestje alles kunt komen leren over water: proefjes doen, ruiken, voelen, proeven!
  • dat u met uw dochters komt leren papier maken
  • dat u als kunstenaar bij ons uw werk kunt exposeren; of misschien hebt u wel een heel boeiende verzameling?
  • dat u natuurlijk ook gewoon op het bankje bij het waterrad kunt komen genieten…

Ook willen we de watermolen, maar vooral het waterwerk, gaan gebruiken om bepaalde educatieve en innovatieve experimenten met (oude en nieuwe) watertechnieken uit te voeren. Het is vaak moeilijk om geschikte locaties te vinden om in alle rust proeven zo natuurgetrouw mogelijk te kunnen nemen en verder onderzoek te verrichten. Zo’n plaats kunnen en willen wij bieden, aan projecten kunnen wij eventueel ook meewerken of het initiatief daartoe nemen. Zo kunnen wij de opgedane kennis over water technieken met u delen. U kunt hierbij denken aan debietmetingen bij waterwerken, stuwen en stroomversnellingen of aan zogenaamde stroomversnellers. Verder kunnen er realistisch educatieve pilots worden uitgevoerd op het gebied van waterbeheer in brede zin. Een aantal innovatieve studies naar waterbeheer staan al op stapel.

Wanneer bent u welkom?

De bouwvergunning voor de watermolen is afgegeven, we zijn nu aan de slag met de bouw! Doordat er bij bouwbedrijven bijna geen kennis meer is over het bouwen van watermolens en we daardoor veel zelf moeten doen, zal de totale bouw wel een flinke periode in beslag nemen. Vooral de onderzoeken naar watermolen technieken hebben al erg veel tijd in beslag genomen.

Op een aantal vragen hebben we nog geen antwoorden kunnen vinden, zoals op de volgende twee:

  1. Waarom werd er vaak onderloper-techniek toegepast, terwijl er voldoende hoogteverschil was voor het gebruik van een middenloper? Middenloper-techniek geeft een veel hoger rendement en is om te bouwen nauwelijks complexer of duurder.
  2. Waarom gebruikte men in Nederland vaak houten raderen, terwijl men in België of Duitsland veel vaker metalen raderen toepaste?

Als u informatie voor ons heeft betreffende deze twee vraagstukken, dan houden wij ons vanzelfsprekend zeer aanbevolen. Oude technische of bouwkundige tekeningen zijn moeilijk traceerbaar en vaak helemaal niet meer te vinden of misschien zijn die er wel nooit geweest…  Wilt u op de hoogte blijven? Houdt dan voor de voorgang deze website in de gaten.